ارسالکننده : علی در : 95/5/31 3:56 صبح
مقاله در مورد اثر پرداخت یارانه به کود شیمیایی تحت فایل ورد (word) دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله در مورد اثر پرداخت یارانه به کود شیمیایی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد اثر پرداخت یارانه به کود شیمیایی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله در مورد اثر پرداخت یارانه به کود شیمیایی تحت فایل ورد (word) :
اثر پرداخت یارانه به کود شیمیایی
مقدمه
یکی از مهمترین رسالتهای بشر در هزاره جدید بسیج اندیشه ها و توانمندیهای اجرایی برای حفاظت از محیط زیست است.در گوشه و کنار جهان هزاران کارشناس و محقق دست به کار شده اند تا ضمن مطلع کردن جوامع بشری و دولتمردان و سیاستگذاران اقتصادی و اجتماعی از مخاطرات بیش روی محیط زیست به راهکارهایی برای صیانت از این میراث مشترک دست یابند.
از میان بخش های مختلف تولیدی بخش کشاورزی بیشترین و نزدیکترین ارتباط را با محیط زیست دارد.این ارتباط یک رابطه متقابل و دو سویه است.از یک طرف فرسایش و تخریب محیط زیست تولید و عملکرد محصولات کشاورزی را تحت تاثیر منفی قرار میدهد و از جانب دیگر مواد آلاینده بخش
کشاورزی و مصرف بی رویه کودها و سایر موارد شیمیایی در این بخش صدمات جبران نابذیری به محیط زیست وارد می کند.خطرناکترین موقعیت زمانی است که این ارتباط به شکل یک دور باطل در می آید به این صورت که با تخریب محیط زیست و فرسایش خاک کشاورزان مجبورند جنگلها و منابع طبیعی بیشتری را به کشتزار تبدیل نمایندو سطح مصرف کودهای شیمیایی را افزایش دهند.در واقع این فعالیتهای جدید موجب تخریب بیشتر محیط زیست میگردد و به همین ترتیب دوری باط
ل ایجاد می شود که نتیجه آن چیزی جز نابودی محیط زیست و فقیرتر شدن کشاورزان نیست.(بای بوردی و ملکوتی 1379)
مقاله حاضر با درک این خطر می کوشد اثر برداخت یارانه به کود شیمیایی را در مصرف غیر بهینه این نهاده و تخریب محیط زیست بررسی کند.برداخت یارانه به نهاده های کشاورزی یک سیاست مرسوم در اکثر کشورهای جهان و بخصوص در کشورهای در حال توسعه است.در واقع هدف اصلی از این کار ترویج و ارتقاع نقش نهاده هایی مانند کودهای شیمیایی است که می تواند عملکرد محصولات زراعی را افزایش قابل توجهی دهد.کشورهای در حال توسعه می کوشند تا از این طریق غذای مورد نیاز جمعیت در حال رشد خود را تامین کنند و در عین حال سطح درآمد و معیشت کشاورزان را نیز بهبود بخشند و حتی از طریق ایجاد مازاد تولید محصولات کشاورزی امکان صادرات این محصولات و کسب درآمد ارزی را نیز به وجود آورند.لیکن چسبندگی(1) سیاست های دولت سبب می شود تا حتی بس از فراگیر شدن مصرف این نهاده های نوین برداخت یارانه های مذکور تدوام بیدا کند و موجب تخصیص غیر بهینه ی منابع گردد.
بررسی مشکلات و معضلات کودهای شیمیایی :
– استفاده بیرویه از کودهای شیمیایی در کشاورزی منجر به آلوده شدن آب و مواد غذایی مصرفی مردم و در نهایت بروز عوارض خطرناکی در آنها میشود. در صورتی که استفاده از کودهای شیمیایی به صورت بی رویه باشد، وارد آبهای زیرزمینی و در نهایت از طریق محصولات کشاورزی وارد غذای انسانها می شود
– میزان مصرف و نوع کودهای شیمیایی در کشاورزی در صورتی که بیش از حد لازم باشد علاوه بر ضرر اقتصادی که به جامعه وارد میکند مواد غذایی مصرفی مصرفکنندگان را ه
م تحت تاثیر قرار میدهد.
در صورت استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی در کشاورزی نیتراتهای اضافه آن وارد آب میشود، آب توسط مردم مورد مصرف قرار میگیرد و در نهایت در بدن به ترکیبات سرطانزا تبدیل خواهد شد.
اما در صورت استفاده از کو دهای حیوانی و طبیعی و همچنین با یک برنامه ریزی مناسب با جمع آوری مواد قابل بازگشت به محیط (از قبیل برگ درختان و ; ) می توان هم فضولات را با برگنداندن به چرخه گردش و بازگرداندن به اکو سیستم از آلودگی ها وبیماری قابل شیوع توسط این (فضولات ) جلوگیری کرد و هم به دلیل اینکه چون این کودها عموما از جنس محیط ه
ستند به لحاظ کیفیت و تاثیر گذاری در محیط ، بازدهی و کیفیت خوبی را از خود بجا خواهند گذاشت و راحت تر به چرخه باز میگردند.
متاسفانه با توجه به اینکه هم نوع سموم شیمیایی و هم میزان آن در کشاورزی، آزمایشگاهها و ; نیاز به نظارت بیشتری دارد در کشور شاهد کنترل ضعیف بر این مساله هستیم به طوریکه برای مثال در برخی از آزمایشگاهها با توجه به منبع مصرف برخی از انواع سموم هنوز مورد استفاده قرار میگیرد.
مصرف بیرویه کودهای شیمیایی در بخش کشاوری موجب شیوع سرطان معده میشود. مصرف غیر منطقی و بیرویه کودهای شیمیایی در مزرعهها و باغها مهمترین عامل شیوع سرطان معده در کشور محسوب میشود.
استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی خاک را آلوده می کند در زمینه استفاده از کودهای شیمیایی در مزارع کنترلی نمیشود.
وجود بالای نیترات در موادغذایی و آب آشامیدنی توسط باکتریها در معده به ماده سرطانزای نیتریت تبدیل میشود.
سرطان معده شایعترین سرطان در ایران است کشاورزان بااین باور غلط که کودهای شیمیایی موجب بازدهی بهترمحصولات آنها میشود، کودهای شیمیایی را باقیمتهای بالا از بازار سیاه تهیه میکنند. استفاده بیرویه کودهای شیمیایی درمزارع سبزیکاری رواج بیشتری دارد. در صورت ساماندهی نکردن آن علاوه بر محصولات، سفرههایآب زیرزمینی نیز در معرض آلودگی قرار میگیرند.
چنانچه کشاورزان بر اساس نتایج آزمونهای آب و خاک و توصیههای کارشناسان مبادرت به مصرف منطقی کودهای شیمیایی کنند هیچ مشکلی بوجود نخواهد آمدکشاورزی پایدار با تاکید بر استفاده بهینه از سموم و کودهای شیمیایی« با تاکید بر اینکه کودهای شیمیایی سبب تخریب حیاتی خاک و تعادل موجود در آن میشوند.
کاربرد نامتعادل کودهای ازته ممکن است سبب کاهشپک و کم شدن قابلیت د
سترسی گیاهان به فسفر شود.
همچنین استفاده مداوم از کودهای مصنوعی سبب کاهش عناصر کمیاب مانند روی، آهن، مس و منگنز خواهد شد که بر روی سلامت گیاهان، جانوران و انسان تاثیر خواهند گذاشت.
مصرف کودهای ازته در شالیزارهای شمال ایران زیاد بوده و از طرفی سطح آب زیرزمینی بالاست، بنابراین امکان آلوده شدن آبهای زیرزمینی به نیترات در این منطقه زیاد است.
بنابر نتایج یک تحقیق، غلظت نیترات درچاههای آب اطراف شالیزارهای بابل تعیین و مشخص شد که بین مصرف کودهای ازته و آلودگی آبهای زیرزمینی به نیترات همبستگی مثبت وجود دارد
– با توجه به حد مجاز ازت نیتراتی که به وسیله سازمان جهانی بهداشت 45 میلیگرم در لیتر میباشد، 25 درصد از چاههای نمونهبرداری شده آب مشروب شهر بابل دارای غلظتی بیش از حد مجاز بود.
به دلیل مصرف زیاد سموم و کودها در استان مازندران، آمار سرطانهای گوارشی و تنفسی چندین برابر میانگین متوسط کشور است.
کودهای شیمیایی مصرفی درکشورهای توسعه یافته و درحال توسعه سبب تشدیدخطرات جانی ناشی از افزایش اکسید ازت در اتمسفر و استراتوسفر میشود.
در استراتوسفر جو فوقانی اتمسفر2ج سبب کاهش ازن و در نهایت افزایش درجه گرمای جهانی میشود که این پدیده به اثر گلخانهیی موسوم است که نتیجه آن عدم ثبات آب و هوا خواهد شد.
نظارت ارگانهای دارو و غذا، کشاورزی و محیط زیست بر این مس
اله باید با جدیت بیشتری پیگیری شود
مزایا و معایب مصرف کودهای شیمیایی در کشاورزی
از مزایای کودهای شیمیایی، بهای ارزان، کاربرد سهل و آسان، درآمد کاذب کوتاه مدت (بدون توجه به استهلاک سرمایه اصلی یعنی خاک و مواد آلی آن) است.
شیوع بیماری ها و آفات متعدد مثلا شیوع آتشک گلابی در باغ های گلابی کرج و قزوین، نماتد در مزارع چای و حتی شانکر مرکبات در جنوب کشور عمدتا زاییده م
صرف نامتعادل کودها می باشد.
نظرات بانک جهانی درباره مصرف کودهای شیمیایی در ایران می تواند مؤید مصرف نامتعادل کود در کشور باشد که به شرح زیر می باشد:
توزیع نابرابر کودهای شیمیایی، بخش خصوصی جایگاهی ندارد (تقویت بخش خصوصی و فراهم آوردن امکان رقابت فعالانه، ایجاد یک محیط تجاری و حقوقی صحیح و اتخاذ یک خط مشی پایدار و فعال از جانب دولت برای تقویت مشارکت بخش خصوصی)، نظام قیمت گذاری سبب اسراف در مصرف کود شیمیایی می شود، عدم توازن بین کود شیمیایی در دسترس و کودشیمیایی مورد نیاز، ضعف تحقیق در کاربرد کود.
تجارب سایر کشورها در کنترل مصرف کود شیمیایی می تواند به مصرف متعادل کود در کشور کمک کند که در زیر به دو مورد اشاره می شود: در انگلستان تولید گندم در هر هکتار در حدود 7.5تن تثبیت شده و تولید بیشتر از آن را وزارت کشاورزی صرفا به خاطر مسایل زیست محیطی ممنوع شده است.
در این مطالعه محصول گندم به عنوان شاخصی از کل محصولات زراعی کشور انتخاب و سطح بهینه مصرف کود شیمیایی برای این محصول برآورد شده است.با توجه به اینکه گندم بیشترین سطح زیر کشت را نسبت به محصولات دیگر به خود اختصاص داده و محصولی است که جایگاه راهبردی در بحث امنیت غذایی کشور دارد بنابراین می تواند شاخص بسیار مناسبی برای تعیین وضعیت کلی مصرف کودهای شیمیایی در بخش کشاورزی ایران باشد.(اخطاری 1381)
مواد و روشها
سطح بهینه مصرف نهاده ها موضوعی است کاملا مرتبط با هدف کشاورز.بر اساس اصول اقتصادی هدف اصلی هر تولید کننده و از جمله کشاورزان حداکثر کردن سود است.لذا سطح بهینه مصرف نهاده نیز سطحی است که حداکثر سود را برای کشاورز ایجاد می کند.
به لحاظ نظری سطح بهینه مصرف یک نهاده را می توان از طریق تابع تولید و سود آن محصول بدست آورد.تابع تولید رابطه فنی بین نهاده های تولید و مقدار تولید را نشان می دهد و تابع سود با وارد کردن قیمت نهاده ها و محصول در تابع مذکور بدست می آید که با این رابطه امکان برآورد سطح بهینه فیزیکی و اقتصادی یک نهاده فراهم می گردد.
در این مطالعه تابع تولید گندم به صورت مستقل برآورد نشده بلکه از نتایج مطالعه هزیر کیانی (1376) استفاده شده است.هزیر کیانی در مطالعه خود تابع تولید گندم در استانهای مختلف بر اساس شش نهاده کود شیمیایی بذر سم آب نیروی کار ماشینی و غیر ماشینی به صورت تابع تولید چند جمله ای با ریشه دوم برآورد کرده است.ضریب متغیر کود شیمیایی در این توابع در جدول 1 ارائه شده است.
جدول 1ضریب متغیر کود شیمیایی در توابع تولید برآورد شدهء هزیر کیانی
نام استان ضریب متغیر کود شیمیایی نام استان ضریب متغیر کود شیمیایی
سمنان 5676 یزد 8484
چهار محال و بختیاری 6787 تهران 5337
زنجان 7321 قزوین 12385
آذربایجان غربی 4126 هرمزگان 6126
کهگیلویه و بویر احمد 3403 مرکزی 6177
شرایط عمومی مرحله اول برای حداکثر سازی سود به صورت زیر است: Py.MPxn=Pn
که در این رابطه Xn نهاده nام Pn قیمت این نهاده و Pyقیمت محصول است.برای تابع تولید با چند جمله ای دوم رابطه مذکور برای هریک از نهاده ها به صورت زیر خواهد بود:
Py.(an + 0.5nn Xn-0.5)=Pn
0.5ann Xn-0.5=(Pn/Py) – an
Xn=0.25 a2nn/{(Pn/Py) – an}2
داده ها
داده های مورد استفاده در این تحقیق شامل مقادیر مصرفی انواع کود شیمیایی در هر هر هکتار گندم آبی و قیمت آن در استانهای مختلف کشور می باشد که از گزارشهای هزینه تولید وزارت جهاد کشاورزی طی سالهای زراعی 1387_89 .1379_80 و 1380_81 استخراج گردیده است.قیمت محصول گندم نیز قیمت خرید تضمینی تعیین شدهء دولت در نظر گرفته شده است.
نتایج
مقایسه میزان مصرف کود شیمیایی با مقدار بهینه اقتصادی آن در شرایط حفظ یارانه کود در سال زراعی 78_79 نشان می دهد که از 12 استان مورد بررسی در 6 استان سمنان زنجان آذربایجان غربی خراسان کهگیلویه و بویر احمد و قزوین مصرف واقعی کود شیمیایی کمتر و یا نزدیک به بهینه اقتصادی آن ولی در 6 استان دیگر یعنی استانهای چهار محال و بختیاری مرکزی یزد تهران هرمزگان و منطقه جیرفت میزان مصرف کود 13 تا 53% بیشتر از حد بهینه بوده است.در شرایط حذف یارانه کود شیمیایی تنها در سه استان زنجان و آذربایجان غربی و کهگیلویه و بویر احمد مصرف واقعی کود شیمیایی کمتر از سطح بهینه اقتصادی آن و در 8 استان دیگر و منطقه جیرفت بیشتر از این حد بوده است.در این بین استان های خراسان سمنان و قزوین فاصله کمتری تا حد بهینه دارند ولی در 5 استان یزد چهار محال و بختیاری و هرمزگان مرکزی و تهران و منطقه جیرفت مصرف بیش از حد کود شیمیایی کاملا مشهود است(جدول 2).
جدول 2مقادیر مصرف واقعی و بهینه کود شیمیایی در سال زراعی 1378_79
نام استان مصرف واقعی(کیلوگرم در هکتار) مصرف بهینه(کیلوگرم در هکتار)در صورت وجود یارانه کود مصرف بهینه(کیلوگرم در هکتار)در صورت حذف یارانه کود مصرف بیش از حد بهینه(درصد) در صورت وجود یارانه کود مصرف بیش از حد بهینه(درصد) در صورت حذف یارانه کود
سمنان 3287 346 3259 _____ 09
چهار محال و بختیاری 3856 2964 2872 30 342
زنجان 1445 2455 2361 _____ ____
آذربایجان غربی 1617 2801 2588 _____ ____
خراسان 3206 3208 2987 _____ 73
کهگیلویه و بویر احمد 1583 2634 2426 _____ _____
مرکزی 2531 2399 2287 54 107
یزد 5065 331 3171 529 597
تهران 3003 273 2577 99 165
قزوین 2971 2973 289 _____ 28
هرمزگان 3774 3216 3021 173 249
منطقه جیرفت 2934 2894 2659 13 103
متوسط 2939 292 2758 065 66
در سال زراعی 79_80 ضمن افزایش سطح کلی مصرف کود و گسترش بیشتر شکاف بین میزان مصرف واقعی و بهینه تعداد استانهایی که در شرایط حفظ یارانه کود شیمیایی با اضافه مصرف این کود در تولید گندم مواجه بوده اند به 8 استان افزایش پیدا کرد.حذف یارانه کود شیمیایی در این سال می توانست موجب کاهش هشت درصدی مصرف کود در تولید گندم شود(جدول 3).
مقادیر مصرف واقعی و بهینه کود شیمیایی در سال زراعی 1379_80
نام استان مصرف واقعی (کیلوگرم در هکتار) مصرف بهینه(کیلوگرم در هکتار)در صورت وجود یارانه کود مصرف بهینه(کیلوگرم در هکتار)در صورت حذف یارانه کود مصرف بیش از حد بهینه(درصد)در صورت وجود یارانه کود مصرف بیش از حد بهینه(در صد)در صورت حذف یارانه کود
سمنان 4815 3466 3243 389 485
چهار محال و بختیاری 2985 3017 2861 ____ 43
زنجان 2063 2452 2353 ____ ____
آذربایجان غربی 1932 2823 2573 ____ ____
خراسان 3341 3239 2967 31 126
کهگیلویه و بویر احمد 2067 2638 2409 ____ ____
مرکزی 259 2404 2278 77 137
یزد 6226 3315 316 878 97
تهران 3674 2748 2565 337 432
قزوین 3465 2974 2884 165 201
هرمزگان 4547 3231 3007 407 512
منطقه جیرفت 2986 2892 2645 32 129
متوسط 339 2933 2745 156 235
همانگونه که در جدول 4 مشاهده می شود در سال 1380_81 نیز باز 3 استان زنجان چهار محال و بختیاری و آذربایجان غربی مصرفی کمتر و نزدیک به سطح بهینه داشته اند و در 9 استان دیگر روند مصرف بیش از حد بهینه ادامه پیدا کرده است.علاوه بر این به جز استان های یزد و سمنان در 7 استان دیگر وضعیت مصرف بی رویه وخیمتر شده است.مقادیر متوسط جدول 4 نشان می دهد که وضعیت کلی در این سال باز نسبت به سال قبل از آن بدتر گردیده است.
جدول 4مقادیر مصرف واقعی و بهینه کود شیمیایی در سال زراعی 1380_81
نام استان مصرف واقعی(کیلوگرم در هکتار) مصرف بهینه(کیلوگرم در هکتار)در صورت وجود یارانه کود مصرف بهینه(کیلوگرم در هکتار)در صورت حذف یارانه کود مصرف بیش از حد بهینه(درصد) در صورت وجود یارانه کود مصرف بیش از حد بهینه(درصد) در صورت حذف یارانه کود
سمنان 4194 3152 3319 33 264
چهار محال و بختیاری 2907 3047 2913 _____ _____
زنجان 2498 2489 2389 _____ 46
آذربایجان غربی 2415 2865 2647 _____ _____
خراسان 3599 3281 3057 96 177
کهگیلویه و بویر احمد 2221 2712 2491 _____ _____
مرکزی 2696 2427 2319 11 162
یزد 5121 3336 3209 535 97
تهران 398 2776 2622 433 432
قزوین 3807 2985 2913 275 201
هرمزگان 489 3243 307 507 512
منطقه جیرفت 3926 2921 2713 344 129
متوسط 3521 2936 2805 199 255
بحث و نتیجه گیری
در مجموع نتایج حاکی از آن است که در بسیاری از موارد از کود شیمیایی بیش از حد بهینه استفاده می شود.بالاتر بودن سطح مصرف کود شیمیایی در تولید گندم آبی خود مبین وجود آثار زیانبار زیست محیطی در این بخش است.مقایسه تولید و سود در حالت فعلی با بهینه نشان می دهد که در صورت بازگشت به سطح بهینه مصرف کود کشاورزان سود بیشتری کسب خواهند کرد و بطور متوسط تولید نیز افزایش می یابد.
در واقع طی سالهای مورد بررسی قیمت کود شیمیایی تغییر چندانی نداشته و در عوض قیمت خرید تضمینی گندم به شدت افزایش پیدا کرده به نحوی که طی سه سال مورد مطالعه از 870 ریال برای هر کیلوگرم به 1300 ریال رسیده و یا به عبارت دیگر رشدی معادل 49 درصد داشته
است.این در حالی می باشد که قیمت متوسط کود شیمیایی تقریبا ثابت مانده است.این موضوع دو اثر افزایشی بر مصرف کود شیمیایی داشته است:اول اینکه به دلیل افزایش قیمت محصول استفاده بیشتر از کود شیمیایی برای بدست آوردن محصول بیشتر موجه می نمود و دیگر اینکه به دلیل افزایش قیمت سایر نهاده های کشاورزی غیر مشمول یارانه مانند ماشین آلات بذر و نیروی
کار کشاورزان نهاده ارزانتر یعنی کود شیمیایی را تا حد امکان جایگزین قسمتی از این نهاده ها می کردند.هردوی این عوامل سبب شده است مصرف کود شیمیایی تا حد بی رویه ای افزایش یابد و در پی آن آثار مخرب زیست محیطی پدید آید.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/5/31 3:55 صبح
مقاله مطالعه تطبیقی شیوه های بودجه بندی در بانکها تحت فایل ورد (word) دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله مطالعه تطبیقی شیوه های بودجه بندی در بانکها تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مطالعه تطبیقی شیوه های بودجه بندی در بانکها تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله مطالعه تطبیقی شیوه های بودجه بندی در بانکها تحت فایل ورد (word) :
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تطبیقی شیوه های بودجه بندی در بانکهای معتبر دنیا است که در سال 3131 به انجام رسیده است. با توجه به نقش بودجه در سازمانها و ادارات، امروزه و در هزاره سوم دولتها در صدد اصلاح نظام بودجه ریزی برآمدند و در نهایت از شیوه های گوناگون بودجه ریزی استفاده نموده ولی در عمل برای پیاده سازی این بودجه بندی ها با موانع و مشکلاتی رو به رو گردیدهاند. این تحقیق سعی مینماید در مرحله اول موانع و مشکلات موجود و تأثیر گذار برروش های بودجه بندی و خصوصاً روش بودجه بندی عملیاتی در بانکهای معتبر دنیا را شناسایی نموده و در مرحله بعد این موانع و مشکلات را اولویت بندی و در نهایت پیشنهاداتی را در جهت کاهش موانع پیاده سازی بودجه بندی ارائه نماید. دادههای این پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، اسناد و مدارک معتبر جمعآوری گردیده است. پس از آن با مطالعه تطبیقی شیوه های بودجه بندی در بانکهای معتبر دنیا نتایج این پژوهش نشان میدهد که عوامل مدیریتی بر مشکلات پیاده سازی بودجه بندی عملیاتی تأثیر معنادار دارد. به عبارت دیگر برای اجرای موفق بودجه بندی عملیاتی باید به عوامل مدیریتی که شامل عامل انسانی، عامل فنی و فرایندی و عامل محیطی است توجه نمود.
واژگان کلیدی : بودجه بندی عملیاتی، نظام بودجه ریزی.بانک
مقدمه
امروزه بودجه یکی از پدیده های بسیار مهم در مدیریت امروزی است که شامل ابعاد گوناگون سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فنی و مدیریتی است. مسئله اصلی در نظام بودجه ریزی کارآیی نظام مربوط می باشد. بدین معنی که براساس اطلاعات موجود برگرفته از عملکرد سیستم جاری به چگونگی کارآیی و اثربخشی سیستم پی برده شود، منابع مورد نیاز اجرای برنامه ها شناسایی شود و در نهایت معیارهای سنجش و نظارت و کنترل بدست آید.
بودجه از کلمه قدیمی فرانسوی (( بوژت ))ٌ که به معنی کیف و یا کیف چرمی کوچک است گرفته شده است که امروزه کاربرد این کلمه بدین معنی متداول نیست (محمدی،.(3133 از بودجه تعاریف گوناگونی به عمل آمده است که به تعدادی از آنها در ذیل اشاره شده است. بودجه عبارت از برنامه های یک سازمان به صورت ارقام پولی است. در تعریفی دیگر بودجه عبارتست از بیان مالی یا مقدار سیاستی است برای آینده به منظور تحقق هدفهای تعیین شده که از قبل مشخص و تایید شده است و می تواند شامل درآمدها، هزینه ها و سرمایه گذاریها باشد(بریچٍ ،.(3391
بودجه صرفاَ برنامه ای است که در قالب اطلاعات مالی و مقداری ارائه می شود(منزبوری،.(3131 در تعریفی دیگر بودجه عبارتست از تعبیر مالی و یا مقداری سیاست از پیش طرح ریزی شده موسسه برای یک دوره معین که استاندارد یا میزان و مآخذی برای سنجش و اندازه گیری نتایج واقعی حاصله از انجام فعالیتهای موسسه نشان می دهد(سجادینژاد،.(3133
بودجه بندی بیان نتایج مورد انتظار یک برنامه، پروژه یا استراتژی است، این تعریف بین بودجه ریزی سنتی و بودجه ریزی جدید تفاوت قائل می شود زیرا در بودجه ریزی،آینده مطرح است با وجودی که معمولاً بودجه ها می توانند درباره یک موضوع یا پروژه ی خاصی باشد ولی برحسب ارقام مالی ارائه می شود. این تعریف بودجه بر حسب واژه های مالی نمی باشد. زیرا سیستمهای بودجه بندی کامل می توانند شامل نیروی انسانی، زمان و سایر اطلاعات نیز باشد به طور کلی بودجه بیان کننده وظایفی همچون هماهنگی بین فعالیتها، ارتباط دهنده ی وظایف، ایجاد کننده انگیزه، کنترل کننده فعالیتها و در نهایت روشی برای ارزیابی عملکرد یک سازمان می باشد (هاگ واسچ ورزَ ،. ( 3339
اداره یک واحد تجاری در شرایط اقتصادی پویای امروز و وظیفه ای پیچیده و دشوار است. مدیران حرفه ای، هر مرحله از عملیات واحد خود را از قبل به دقت طرح ریزی نموده و با اعمال روشهای کنترل از اجرای دقیق و بموقع آن اطمینان حاصل می کنند. بودجه بندی رکن اساسی فرآیند برنامه ریزی و کنترل مدیریت به شمار میرود. نظام بودجه ریزی مناسب موجب افزایش بهبود همآهنگی و ارتباط می گردد و چارچوبی مناسب برای کنترل، اندازه گیری و ارزیابی عملکرد پرسنل فراهم آورده و فعالیت های واحد را در جهت اهداف سازمان هدایت می کند(سعادت، .(3131
بطور کلی بودجه برای مقاصد و دلایل مختلف تهیه می شود برخی از مقاصد مشترک و عمومی این است که بودجه بندی:
- طرح ریزی دوره ای را ایجاب می کند.
- هماهنگی، همکاری و ارتباط را ترویج می نماید.
- به مقدار در آوردن پیشنهاد ها را الزامی می کند.
- چارچوبی برای ارزیابی فعالیتهای انجام شده فراهم می سازد.
1-Bougette
2-Breach
1-Hogh Vosch Worz
- آگاهی روشنی از اقلام بهای تمام شده امور تجاری را نشان می دهد.
- الزمات قانونی یا قراردادی را تامین می کند.
- فعالیتهای واحد تجاری را به سمت هدفهای سازمانی هدایت می نماید(شیروانی،.(3199
در نهایت با توجه به مطالب ذکر شده دو وظیفه اصلی زیر را می توان برای بودجه بندی بیان کرد .
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/5/31 3:55 صبح
مقاله کرانیوتومی تحت فایل ورد (word) دارای 33 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله کرانیوتومی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله کرانیوتومی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله کرانیوتومی تحت فایل ورد (word) :
کرانیوتومی برشی است که منجر به دسترسی به کرانیوم - جمجمه - می شود. در طی این جراحی یک بخش از جمجمه که فلپ استخوانی خوانده می شود برای دسترسی به لایه های زیرین آن برداشته می شود. فلپ استخوانی معمولا بعد از جراحی با استفاده از پیچ و صفحات مخصوص این کار سر جای خود گذاشته می شود. کرانیوتومی ممکن است بسته به مشکل، کوچک یا بزرگ باشد. ممکن است طی جراحی برای بیماریهای نورولوژیک، صدمات یا شرایطی مانند تومورهای مغزی، هماتوم ها (لخته شدن خون)، آنوریسم یا آنومالی شریانی وریدی و شکستگی استخوان جمجمه انجام شود. سایر دلایل برای کرانیوتومی وجود اشیای خارجی (گلوله)، تورم مغز یا عفونت است. بسته به دلیل، این جراحی به بستری شدن در بیمارستان از چند روز تا چند هفته نیاز خواهد داشت.
تومور های مغزی
نوعی ضایعه فضاگیر داخل جمجمه ای است
• تقسیم بندی تومور ها
• بر اساس شکل: کروی شکل
• ارتشاحی و تهاجمی
• از نظر بافت شناسی: خوش خیم
• بدخیم
نام گذاری: براساس بافتی که منشا می گیرند:
• مننژیوما گلیوما
• نوروما اپاندیوما
بر اساس محل ایجاد :
• سوپرا تنتوریال
• اینفرا تنتوریال
تومورها : اولیه 80 درصد، در زنان و مردان مساوی
ثانویه: ریه، پستان، کولون، کلیه، پوست
علل : تشعشعات یونیزه
شیوع : دهه 5 ، 6 ،7 زندگی
• آثار پاتوفیزیولوژیک تومورها
• افزایش ICP و ادم مغزی
• علائم کانونی، تشنج
• هیدروسفالی
• تغییر در عملکرد هیپوفیز
انواع تومورها
گلیوما :
شایع ترین نوع تومور است 45درصد و شایع ترین نوع تومور این خانواده گلیوبلاستوم مولتی فرم است
میزان بدخیمی بستگی به: قدرت میتوزی
دانسیته سلولی
ظاهر تومر دارد
مننژیوما :
• 15درصد در گیری پرده عنکبوتیه
• تومور کپسول دار خوش خیم، زنان بیشتر از مردان
• در مناطق نزدیک به سینوس های وریدی مغز دیده می شود
• اثر فشاری دارد
آدنومای هیپوفیز: 8 - 12درصد
• اثرات: فشاری
• کیاسمای اپتیک، هیپو تالاموس، بطن سوم
تغییرات هورمونی
• علائم :
• سردرد
• اختلالات بینایی
• اختلالات هیپوتالاموس: خواب، اشتها، درجه حرارت، روحی
• افزایش ICP
تغییرات هورمونی
• 1. پرو لاکتینوما
• 2. افزایش هورمون رشد : ژیگانتیسم
• آکرو مگالی
• 3. افزایش ACTH سندرم کوشینگ
نورومای اکوستیک:
• درگیری عصب زوج هشت و زاویه CP
• علائم:
• کاهش شنوایی، وزوز گوش، سرگیجه، عدم تعادل
• درصورت گرفتاری عصب زوج 5 درد همان طرف صورت
آنژیوما:
• توده های حاوی عروق خون غیر طبیعی 83درصد در مخچه دیده می شود
• خطر خونریزی دارد
•
تظاهرات بالینی : علائم عمومی
علائم کانونی
• نشانه های افزایش ICP : سه علامت کلاسیک
• سردرد : اعمال فشار ، تخریب ساختمان های مجاور ، ادم
• ادم پاپی
• استفراغ
• علائم کانونی
• تومورهای کورتکس حرکتی: تشنج جاکسونی
• تومورهای لوب پس سری: همونیموس همی آنوپیا
• تومورهای مخچه: سرگیجه، آتاکسی، نیستاگموس
• تومورهای پیشانی: اختلال رفتاری و شخصیتی
• تومورهای زاویه CP
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/5/31 3:55 صبح
تحلیل و بررسی مدارات جریان تحت فایل ورد (word) دارای 52 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحلیل و بررسی مدارات جریان تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
مقدمه
فصل اول
تحلیل مدارهای جریان مستقیم: سه روش تحلیل(1- جمع آثار 2- پتانسیل گره 3- جریان حلقه ) بصورت زیر می باشد که قبل از توضیح آنها تعریف( گره، شاخه، حلقه) لازم است.
شاخه: مسیری که یک یا چند عنصر الکتریکی در آن قراردارد و انشعابی از آن گرفته نشده باشد مثال( شاخه AB)( شکل زیر).
گره: محل اتصال چند شاخه به یکدیگر است مثال( گره A شکل زیر)
حلقه: هر مسیر بسته ای که شامل یک یا چند عنصر الکتریکی باشد مثال( حلقه ABCDA شکل زیر).
1- روش جمع آثار : دراین روش اثر هر منبع فعال بطور جداگانه بررسی می شود برای این کار بجای منابع دیگر مقاومت داخلی شان قرار داده می شود« بی اثر کردن منابع فعال دیگر» از ترکیب بررسی های انجام شده جوابهای مسئله مشخص می شود.
2- روش پتانسیل گره: در این روش یک نقطه را بعنوان مبنا انتخاب کرده و پتانسیل بقیه نقاط را نسبت به آن می سنجیم برای این کار برای هر گره یک پتانسیل انتخاب گروه و در هر گروه به غیر از مبنا را با توجه به پتانسیل آن گره و گره های دیگر می نویسیم برای این کار فرض می کنیم که پتانسیل آن گره از سایر گره ها بیشتر است در نتیجه همه جریانها از گره خارج می شوند و علامت آنها مثبت می شود« به غیر از شاخه هائی که منبع جریان با مقدار وجهت مشخص وجود دارد» با تشکیل دستگاه معادلات و حل آنها پتانسیل های مجهول بدست می آید و با استفاده از آنها جریان شاخه مشخص می شو. برای نوشتن جریان در هر شاخه برحسب پتانسیل دوسر آن وعوامل موجود در آن به شکل زیر باید عمل کرد:
دراین روش وجود منبع ولتاژ در یک شاخه به تنهایی دو حالت خاص زیر را ایجاد می کند« جریان منبع ولتاژ قبل از حل نامشخص است و معادله ای برای جریان آن نمی توان نوشت».
-a یک منبع ولتاژ به تنهایی در یک شاخه بین یک گره و مبنا وجود دارد. در این حالت مسئله ساده شده زیرا پتانسیل آن گره مشخص است.
-b یک منبع ولتاژ به تنهایی در یک شاخه بین دو گره« به غیراز مبنا» وجود دارد در این حالت باید از گره بزرگ استفاده کرد.
« kcl برای گره بزرگ نیز صادق است»
همچنین در این حالت اختلاف پتانسیل دو گره موردنظر ثابت بوده و تشکیل یک معادله می دهد که با معادلات دیگر تشکیل یک دستگاه شده و با حل دستگاه پتانسیلهای مجهول بدست می آید.
( منظور از مقدار مشخص است )
3- روش جریان حلقه: در این روش در حقیقت انتخاب جهت جریان در شاخه و جهت گردش برای نوشتن را در هم ادغام می کنیم و یک جهت جریان حلقه در حلقه در نظر می گیریم و را در همان جهت با توجه به جریان آن حلقه و حلقه های مجاور می نویسیم و با تشکیل دستگاه معادلات و حل آنها جریان حلقه و با استفاده از آنها جریان شاخه ها بدست می آید.
در این روش نیز دو حالت خاص بوجود می آید. وجود منابع جریان یک شاخه دو حالت خاص زیر را ایجاد می کند« ولتاژ دوسر منبع جریان قبل از حل نامشخص است و معادله ای برای آن نمی توان نوشت».
-a منبع جریان در یک شاخه متعلق یک حلقه وجود دارد. در این حالت جریان آن حلقه برابر جریان منبع می باشد و مسئله ساده تر می شود.
-b منبع جریان در یک شاخه در حلقه ها یک جهت حلقه گردش در حلقه بزرگ انتخاب می کنیم و را با توجه به جریان حلقه ها در حلقه بزرگ می نویسیم ضمناً یک معادله نیزاز شاخه ای که منبع جریان در آن وجود دارد بدست می آید« برآیند جریان دو حلقه برابر جریان منبع است» که با بقیه معادلات تشکیل دستگاه معادلات داده و با حل آنها جریان ها بدست می آید روش دیگر در این مورد این است که جریان منبع جریان را برای یک حلقه در نظر می گیریم ودر حلقه بزرگ یک جهت جریان انتخاب می کنیم و معادله آنرا می نویسیم« این روش در کتاب مدارهای الکتریکی توضیح داده شده است».
در مورد مدار زیر هر دو روش را بکار می بریم:
برای بدست آوردن مجهولی در یک قسمت از مدار بقیه مدار را می توان با استفاده از تبدیل منابع ساده کرد تبدیل منابع بصورت زیر می باشد.
یک منبع ولتاژ با مقاومت سری را می توان یک منبع جریان با مقاومت موازی تبدیل نموده و بالعکس:
نکته مهم: درقسمتی از مدار که مجهولی موردنظر است عمل تبدیل نبایدانجام شود زیرا مقادیری که در قسمت تبدیل شده بدست می آید مربوط به مدار اصلی نیست:
معادل تونن و نورتن:
چنانچه هدف بررسی رفتار یک مدا ر نسبت به یک عنصر خاص باشد مثلا« مقاومت بار کعه بین دو نقطه B,A قرا رداشته باشد» می توان همه مدار را به غیر از آن عنصر تبدیل به یک منبع ولتاژ با یک مقاومت سری ویابه یک منبع جریان با مقاومت موازی نمود که بصورت اول معادله تونن مدار و در صورت دوم معادل نورتن مدار را بدست آورده ایم.
معادله نورتن
معادله تونن
مقاومت تونن و مقاومت نورتن با هم برابر هستند
طریق محاسبه مقاومت تونن و نورتن
1- مقاومت بار را برمی داریم.
2- تمام منابع فعال را حذف کرده و بجای آنها مقاومت داخلی شان را قرار می دهیم.« بنابراین بجای منبع ولتاژ ایده آل اتصال کوتاه و بجای منبع جریان ایده آل مدار باز قرار می دهیم».
3- از دیدگاه موردنظر مقاومت معادل مدار بدست آمده را محاسبه می کنیم، این مقاومت برابر و می باشد.
طریقه محاسبه تونن
1- مقاومت بار را برمی داریم.
2- مدار بدست آمده را توسط یکی از روشها تحلیل کرده و ولتاژ بین دو نقطه موردنظر« مثلاً B,A » را بدست می آوریم، این ولتاژ برابر ولتاژ تونن است که با توجه به عملیات انجام شده می توان رابطه زیر را نوشت:
ولتاژ مدار باز AB
طریقه محاسبه جریان نورتن( ) یا:
1- مقاومت بار را بر می داریم و بجای آن اتصال کوتاه رسم می کنیم« بطور مثال مقاومت بین نقطه B,A قرار دارد این دو نقطه را اتصال کوتاه می کنیم».
2- مدار بدست آمده را توسط یکی از روشها تحلیل می کنیم و جریانی را که از اتصال کوتاه انجام شده« مسیر AB » عبور می کند محاسبه می کنیم، این جریان برابر جریان نورتن می باشد که با توجه به عملیات انجام شده می توان رابطه زیر را نوشت:
جریان اتصال کوتاه AB
یا
تطبیق توان یا دریافت حداکثر توان مقاومت بار .
شرط اینکه مقاومت بار حداکثر توان را از مدار دریافت کند این است که مقدار آن برابر مقدار مقاومت تونن یا نورتن باشد.
برای محاسبه توان ماکزیمم در مقاومت بار می توان را برابر یا انتخاب کرده و در معادله تونن یا نورتن قرار داده و توان آن را محاسبه کرد و یا اینکه مستقیماً از دو فرمول زیر استفاده نمود:
و
محاسبه جریان سلف و خازن در حالت ماندگار در مدارهای DC :
سلف در جریان مستقیم در حالت ماندگار مانند یک اتصال کوتاه است. بنابراین برای محاسبه آن در حالت ماندگار کافی است که جریان نورتن بین دو نقطه ای که سلف قرار دارد را محاسبه نمود و انرژی ذخیره شده در آن را از رابطه زیر بدست آورد:
خازن در جریان مستقیم در حالت ماندگار مانند یک مدار باز است. بنابراین برای محاسبه ولتاژ آن در حالت ماندگار کافی است که ولتاژ تونن بین دو نقطه ای که خازن قرار دارد را محاسبه نمود و انرژی ذخیره شده در آن را از رابطه زیر بدست آورد:
در فصل دوم و فصهای بعد در محاسبات اکثراً از مثلث قائم الزاویه استفاده می شود بنابراین لازم است که روابط موجود در این مثلث را بخوبی بشناسیم:
رابطه فیثاغورث
و
شناخت دایره مثلثاتی نیز به تحلیل مطالب کمک می کند. دایره مثلثاتی دایره ای است به شعاع واحد و جهت مثلثاتی نیز جهت خلاف عقربه های ساعت می باشد.
فعال= عناصری که انرژی مدار را تأمین می کند مانند منبع ولتاژ و منبع
جریان
عناصر مدار
غیرفعال= عناصری که انرژی مدار را مصرف و یا در خود ذخیره می کند
و به مدار پس می دهند مانند مقاومت، سلف، خازن
تعریف منبع ولتاژ ایده آل : منبعی است که انرژی مدار را در ولتاژ ثابت تأمین می کند« در مورد AC منظور و ثابت و معادله زمانی مشخص می باشد و به عبارت دیگر می توان گفت ولتاژ آن مستقل از بقیه مدار می باشد» و مقاومت داخلی منبع ولتاژ ایده آل صفر است و جریان آن بستگی به بقیه مدار دارد.
علامت منبع ولتاژ ایده آل DC و AC
تعریف منبع جریان ایده آل= منبعی است که انرژی مدار را در جریان ثابت تأمین می کند« در مورد منظور و ثابت و معادله زمانی مشخص می باشد و به عبارت دیگر می توان گفت جریان آن مستقل از بقیه مدار می باشد» و مقاومت داخلی منبع جریان ایده آل بی نهایت است و ولتاژ آن بستگی به بقیه مدار دارد.
علامت منبع جریان ایده آلDC و AC
هرگاه چند مقاومت بدنبال یکدیگر بسته شوند و از بین آنها شاخه ای منشعب نشده باشد با یکدیگر سری هستند و مقاومت معادل آنها بصورت:
در صورتی که مقاومتها با هم برابر باشند یکی از آنه را در مقدار آنها ضرب می کنیم:
مقاومت معادل چند مقاومت سری از بزرگترین مقاومت بزرگتر است و در مدار سری یک جریان و چند ولتاژ وجود دارد هرگاه چند مقاومت را بین دو نقطه متصل کنیم با یکدیگر موازی هستند و مقاومت آنها بصورت:
می باشد
هرگاه مقاومتها با هم برابر باشند یکی از آنها را تقسیم بر تعداد آنها می کنیم:
در صورتی که فقط دو مقاومت موازی باشند
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/5/31 3:55 صبح
مقاله واحدهای اصلی شبکههای پیچیده: مروری بر الگوریتمهای جستجوی موتیف در شبکه تحت فایل ورد (word) دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله واحدهای اصلی شبکههای پیچیده: مروری بر الگوریتمهای جستجوی موتیف در شبکه تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله واحدهای اصلی شبکههای پیچیده: مروری بر الگوریتمهای جستجوی موتیف در شبکه تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله واحدهای اصلی شبکههای پیچیده: مروری بر الگوریتمهای جستجوی موتیف در شبکه تحت فایل ورد (word) :
چکیده
امروزه جستجوی موتیف 1 در شبکه هایی همچون اجتماعی، بیولوژیکی، تکنولوژیکی و دیگر انواع شبکههای پیچیده به منظور درک بهتر ساختار و عمکرد آن ها به یک روش جامع و فراگیری تبدیل شده است که اطلاعات مهمی را در اختیار قرار میدهد . از جمله ویژگیهای ساختاری هرشبکه، موتیفها زیرشبکههای(گراف های) کوچک همبندی هستند که در شبکه مورد بررسی با فراوانی بالاتری نسبت به شبکه های تصادفی مشاهده میشوند، که به عنوان اجزای ساده و بنیادی شبکه تعبیر میشود. مشکل اصلی تشخیص موتیفهای شبکه بزرگ در حقیقت رشد نمایی تعداد زیرگرافهای ممکن در شبکه با افزایش اندازه موتیف میباشد. تاکنون الگوریتم های مختلفی به منظور حل مسئله پیدا کردن موتیف ارائه شده است که دارای پیچیدگی محاسباتی2 زیادی هستند و زمان اجرا و حافظه مصرفی بالایی نیاز دارد که منجر به ایجاد محدودیت در اندازه موتیف مورد جستجو در شبکه شده است. در این مقاله یک مطالعه موردی از اهمیت و هدف از مسئله پیدا کردن موتیف و استراتژیهای حل برخی از آن مشکلات را نشان میدهیم، در ادامه با طراحی یک چهارچوب ساده، الگوریتم های موجود را طبقه بندی کرده و نقاط ضعف و قوت هرکدام را با توجه به داده های تجربی و آزمایشگاهی مورد بررسی قرار میدهیم.
کلمات کلیدی: جستجوی موتیف، شبکههای پیچیده، فراوانی، زیرگراف
1 مقدمه
در سالهای اخیر مطالعات بسیاری بر روی شبکههای پیچیده همچون شبکههای اجتماعی، شبکههای کامپیوتری و الکترونیکی و بخصوص شبکههای بیولوژیکی شامل شبکه متابولیک، شبکه تنظیم ژنی و شبکه برهم کنش پروتئین پروتئین3، به منظور درک بهتر عملکردهای زیستی صورت گرفته است. شبکهها این امکان را فراهم میآورند که با وجود پیچیدگی روابط موجود در سیستم های زیستی، بتوان سیستم های با ماهیت های کاملا متفاوت را در قالب یک چهارچوب مورد بررسی و تحلیل قرار داد، که به درک بهتر ساختار و عملکرد سیستم کمک میکنند. خصوصیات شبکه ها غالبا بر اساس دو معیار عمومی و محلی مورد بررسی قرار میگیرند. ویژگیهای عمومی شبکه به کسب یک نگرش کلی در مورد شبکه کمک میکند و وابسته به ساختار شبکه میباشد که از مهمترین معیارهای عمومی شبکهها میتوان تابع توزیع درجات، کوتاهترین مسیر و ضریب خوشه بندی4 را نام برد. [1] در حالیکه ویژگیهای محلی به بررسی شبکه در سطح جزیی تری میپردازد و عموما زیرساختارهای کوچک و محلی را می سنجند که به آن موتیف گفته میشود. در سال 2002 میلو5 موتیف را به عنوان زیرساختارهای خاصی که احتمال تکرار در شبکه و یا حتی میان شبکههای مختلف را دارد معرفی نمود[2]، که نشان دهنده یک الگوی مشخصی از تعاملات میان راسهای شبکه هستند و دارای عملکرد ویژهای در شبکه میباشند.
به عنوان مثال، شکل 1 موتیف مثلثی به نام حلقه پیش رو6 را نشان میدهد. این موتیف از معمولی ترین موتیفها است که در بسیاری از شبکههای الکترونیکی و شبکههای زیستی از جمله شبکههای تنظیم ژن و شبکه های عصبی که عملیات مربوط به کنترل و انتقال اطلاعات را انجام میدهند یافت میشود 3]،.[2
Motif Computational Protein-Protein interaction Clustering coefficient Milo Feedforward Loop
1
2
3
4
5
6
×اولین همایش ملی پیشرفت های تکنولوژی در مهندسی برق، الکترونیک و کامپیوتر
First National Conference of Technology Developments on Electronical, Electronics and Computer Engineering×
. . . W W W . T D E C O N F . I R . . .
شکل.1 حلقه پیش رو به عنوان موتیف جهت داری که دینامیک آن از نظر تئوری و تجربی بررسی شده است.
مطالعه بر روی موتیفها به منظور درک اصول کلی ساختار شبکههای پیچیده و همچنین درک بهتر عملکرد شبکهها، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. تحقیقات نشان داده است در شبکه هایی که فرآیندهای مشابهی انجام میدهند، موتیفهای مشابهی مشاهده شده است. به همین دلیل میتوان از موتیفها به عنوان یک مولفه اصلی برای کلاس بندی شبکه استفاده نمود.در حقیقت عمل تشخیص موتیف در شبکه، پیدا کردن زیرساختارهایی از شبکه است که دارای اهمیت آماری هستند. از نگاه تئوری گراف، در واقع زیرگراف های کوچک همبندی که با فراوانی بیشتری نسبت به شبکه های تصادفی مورد انتظار ظاهر می شوند.[2] در مجموع از لحاظ محاسباتی تعیین موتیف ها در شبکه داده شده مهمترین بخش در پیشبرد این دسته از تلاش های تحقیقاتی می باشد. بطور معمول الگوریتم های کشف موتیف شامل سه مرحله اصلی می باشند: (1 شمارش و جستجوی تعداد رخدادهای زیرگراف های از اندازه داده شده در شبکه. (2 مشخص نمودن زیرگراف های همریخت7 و دسته بندی آن ها به کلاس های همریختی مختلف. (3 تعیین اهمیت آماری کلاس ها با مقایسه فراوانی هرکدام با آن دسته از شبکه های تصادفی تولید شده میباشد.
در ادامه اهدافی که در این مقاله دنبال می کنیم شامل: بررسی الگوریتم های مختلف و جنبه های اصلی کشف موتیف که در ابزارهای جستجوی موتیف مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین بیان رویکرد های جدیدی که در مقالات مروری گذشته به آنها پرداخته نشده است. ارائه یک چهارچوبی جهت طبقه بندی الگوریتم های کشف موتیف مبنی بر روش های مورد استفاده در آنها. همچنین بررسی عملکرد ها و مقایسه انها با یکدیگر با توجه به نتایجی که در مطالعات مختلف منتشر شده است.
2 ابعاد اصلی کشف موتیف
هر الگوریتم جستجوی موتیف در شبکه نیازمند استفاده از ابزارها و روش هایی است که حل این مسئله را تسهیل نماید، بطور معمول شامل، روش های تعیین فراوانی موتیفها، تصمیم برای همریختی زیرگرافها، راهی برای تولید شبکه های تصادفی و تعیین اهمیت آماری زیرگراف مورد نظر میباشد. تمامی این فاکتورها در زمان طراحی و پیاده سازی یک ابزار کشف موتیف باید مورد توجه قرار بگیرد و هر ابزار از تنوع و ترکیب مختلفی از این فاکتورها بوجود میآید. در ادامه به بررسی هریک از مهمترین آنها خواهیم پرداخت.
2,1 محاسبه فراوانی8 زیرگراف
یکی از جنبه های مهم هر ابزار و الگوریتمی روش تعیین فراوانی موتیف میباشد. فراوانی یک زیرگراف در شبکه، بیشترین تعداد تطابق های مختلف از آن زیرگراف است[4] همچنین فراوانی موتیف ها در شبکه، بر اساس نحوه ی همپوشانی و اشتراک گره و یال و آنکه چه عناصری از گراف در دو تطابق مشترک باشند کاملا تغییر می کند 5]،. [6 سه تعریف مختلف برای مفهوم فراوانی موتیف را شرایبر9 و همکارانش در مقالاتشان 6]،[5 مورد بررسی قرار داده اند که تاثیر قابل توجهی در نتایج نهایی و پیچیدگی شمارش خواهد گذاشت. از این رو در فراوانی نوع اول F1، زیرگراف ها اجازه همپوشانی در یال و گره بطور دلخواه را دارند. در فراوانی نوع دوم F2 ، فقط نودها اجازه همپوشانی دارند و یالها باید کاملا مجزا باشند و در فراوانی نوع سوم F3 ، هیچ نود و یالی اجازه همپوشانی را نخواهد داشت. مفهوم فراوانی F2 و F3، استفاده مجدد از عناصر گراف را در تطابق های مختلف محدود میکند و تمامی تطابق ها در فراوانی شمرده نخواهند شد. هر نوع فراوانی محدودیت های متفاوتی دارد به همین خاطر فراوانی های مختلف محاسبه شده توسط مفاهیم متفاوت از اهمیت گوناگونی برخوردار می باشد.[8] بسیار مهم است که توجه داشته باشیم کدام مفهوم فراوانی توسط کدام ابزار مورد استفاده قرار میگیرد (شکل .(2
7 isomorphism 8 frequency 9 Schreiber
×اولین همایش ملی پیشرفت های تکنولوژی در مهندسی برق، الکترونیک و کامپیوتر
First National Conference of Technology Developments on Electronical, Electronics and Computer Engineering×
. . . W W W . T D E C O N F . I R . . .
(الف) (ب)
شکل.2 (الف) نمونهای از گراف جهتدار و موتیف کاندید (ب) نمونههای موتیف کاندید در شبکه داده شده در قسمت الف با استفاده از مفهوم فراوانی نوع .F1 [27]
2,2 همریختی گرافها
از ابزارهای مهمی که در هر روش جستجوی موتیف به کار گرفته میشود، تشخیص همریختی گرافها است. بنابراین استفاده از روشی مناسب برای حل این مسئله در بهبود حل مسئلهی اصلی کمک بسزایی خواهد کرد . برای بررسی همریختی دو گراف G و G’ ، باید هر جایگشتی از رئوس گراف G با تمام جایگشتهای رئوس گراف G’ مقایسه شود که یکسان هستند یا نه که این امری بسیار زمان بر و پیچیده میباشد. در واقع مسئله همریختی دو گراف یک مسئله NP می باشد و هیچ الگوریتمی که قابل اجرا در زمان چند جملهای باشد برای آن ارائه نشده است. برای اثبات اینکه دو گراف غیر همریخت هستند گاهی تنها کافی است یک سری آزمون ساده مانند بررسی اندازهی گراف ها، تعداد یال ها، دنباله درجه رئوس و یا طول کوتاهترین مسیر در گراف انجام شود. هرچه دو گراف به هم شبیهتر باشند این آزمون ها ناکارآمدتر میشوند و محاسبات نسبت به اندازه گراف ها بطور نمایی پیچیده تر میشود. سریعترین روشی که امروزه برای تشخیص همریختی گراف ها وجوددارد، الگوریتم ناتی است که توسط مَک کِی10 ارایه شده است.[9] دراین الگوریتم ابتدا تعدادی آزمون از پیش تعریف شده برای رد کردن همریختی دو گراف امتحان میشود. اگر تمام این آزمون ها رد شوند، آنگاه جایگشتهای ممکن تمام رئوس بررسی می-شوند. به این ترتیب متوسط زمان اجرا به میزان قابل قبولی کاسته میشود.
کلمات کلیدی :